Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

CatVentures Games

Samen met Garfield obesitas te lijf!
Gaming helpt kinderen bij gezondere leefstijl

De Friesland Participatiefonds (onderdeel De Friesland Zorgverzekeraar), Grendel Games en het Ir. G.J. Smid fonds hebben gezamenlijk de nieuwe onderneming CatVentures Games opgericht. CatVentures, een samenvoeging van cat (kat) en adventures (avonturen), gaat een serious game ontwikkelen met de bekende cartoonfiguur Garfield in de hoofdrol. Het spel zal in de 2e helft van 2016 op de markt komen. Het doel van deze serious game is om kinderen van vijf tot elf jaar spelenderwijs alles over goede voeding en gezond leven te leren.  Innovatieve spelconcepten maken beïnvloeding richting gezond gedrag mogelijk.  De game, die wereldwijd zal worden uitgebracht, beoogt op deze manier  een bijdrage leveren aan preventie van obesitas bij kinderen.

Obesitas onder kinderen
In de afgelopen jaren is het aantal kinderen in Nederland met obesitas verdubbeld. Dit kan leiden tot ernstige klachten, zowel psychisch als lichamelijk. Obesitas vormt een directe oorzaak voor diabetes en hart- en vaatziekten.

De partijen achter CatVentures vinden het van maatschappelijk belang hier iets aan te doen.  Hierbij is gekozen voor een middel waarmee kinderen optimaal kunnen worden bereikt in ‘hun wereld”: een video game. Waarbij ze op een leuke, spannende en uitdagende manier bewust worden gemaakt van gezonde keuzes. Zonder dat ze het idee hebben dat ze iets moeten of iets niet mogen.

Garfield als rolmodel
De bekende stripkat Garfield, die o.a. iedere dag nog als vaste cartoon in de Telegraaf is te vinden, staat bekend om zijn ‘hongerige’ karakter en (te veel) eten. Maar Garfield is ook sympathiek en heeft humor. Daarom is ervoor gekozen Garfield voor de video game te gebruiken. Jim Davis, de  Amerikaanse bedenker van Garfield, was daarover direct enthousiast. Tim Laning, directeur Grendel Games; “Juist een stripfiguur is goed in staat om een brug te slaan naar kinderen. Garfield is toegankelijk  en aaibaar. Op een  laagdrempelige en speelse  manier zijn we door het maken van een game sneller in staat om kinderen te helpen en bewust te maken van een gezonde leefstijl.”

Ben Dijk, investment director De Friesland Participatiefonds hierover; “De Friesland is al lang bezig met preventie rondom de thema’s bewegen en voeding met bijvoorbeeld Sport op Basisscholen, maar obesitas blijft onder jonge kinderen een belangrijk probleem waarin we meer energie moeten steken. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt zelfs dat obesitas problemen zoals ondervoeding en infectieziekten zal vervangen als belangrijkste oorzaak van een slechte gezondheid. Zo’n 20% van de bevolking van Nederland kampt met obesitas.”

Lees het interview van januari 2016 met Tim Laning en Ben Dijk over de ontwikkeling van CatVentures. Bekijk ook de site Garfield goes to town.