Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

Mofixx

Het nieuwe bedrijf Mofixx richt zich op nieuwe techniek voor kijkoperaties. Voor de ontwikkeling van een uiterst innovatieve en elektronisch aangedreven endoscopie-arm (chirurgisch instrument) is een nieuw bedrijf opgericht: Mofixx B.V.


Endoscopie-arm ontwikkelt
Samen met ontwikkelaar Indes uit Enschede en distributeur Van Straten Medical uit Nieuwegein neemt De Friesland Participatiefonds deel in Mofixx. Dit bedrijf gaat een endoscopie-arm ontwikkelen en verkopen. Met deze nieuwe technologie verbeteren kwaliteit en de efficiëntie bij zogeheten minimaal invasieve ingrepen in de toekomst ingrijpend. Minimaal invasieve ingrepen staan ook wel bekend als kijkoperaties of knoopsgatchirurgie, omdat er via één of meerdere kleine sneetjes geopereerd wordt.

Om te bekijken hoe de techniek werkt kunt u via 3D-animatie Mofixx bekijken hoe de techniek werkt. U kunt met uw muis en via de icoontjes links onderaan diverse standpunten en posities bekijken.
Let opHelaas werkt de link alleen als u deze opent via Google Chrome of Firefox.

Nu wordt de camera veelal vastgehouden door een assistent, wat ten koste kan gaan van de stabiliteit en de ruimte (veel handen op een klein gebied bij elkaar) in het operatiegebied. De afdeling Medische Techniek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft het systeem bedacht en gepatenteerd. Het systeem bestaat uit een elektronisch gestuurde instrumenthouder en een disposable holle naald (‘trocar’) waarmee een camera of een ander instrument gecontroleerd in iedere gewenste positie kan worden gebracht en gefixeerd.

Ben DFZ.jpg-01


Stabielere camerabeelden
Met het nieuwe systeem, dat Mofixx na verdere ontwikkeling op de markt zal brengen, kan de chirurg met één hand in enkele seconden het instrument of de camera bedienen. Het voordeel van deze nieuwe technologie is dat de camerabeelden stabieler zijn. Ook hoeft een assistent niet continu de camera of instrument vast te houden waardoor problemen als verkramping en vermoeidheid worden voorkomen. Het systeem verbetert de kwaliteit van operaties tegen lagere kosten.